#Beperiodproud : Γιατί δεν πρέπει να ντρέπεσαι για την περίοδο σου! by Κατερίνα Χαντζή! | Lifestyle

Οι γυναίκες είναι προορισμένες με την ευχή και την κατάρα το να φέρνουν ζωή σ’ αυτόν τον κόσμο. Διαχρονικά, σε πολλούς πολιτισμούς, οι γυναίκες και συγκεκριμένα οι μητέρες, θεωρούνται ιερά όντα, καθώς φέρνουν τις νέες γενιές στη ζωή.
https://www.designweek.co.uk/issues/9-15-december-2019/packaging-design-period/

 Ωστόσο, για να μπορέσει μια γυναίκα να κυοφορήσει, να γεννήσει και να φέρει μωρά στη ζωή, η έμμηνος ρύση είναι απαραίτητο να υπάρχει εκ των προτέρων. 

  Δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες μας η εμμηνόρροια (ή πιο απλά η περίοδός μας) θεωρείται ως κάτι βρώμικο και ντροπιαστικό και ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις θεωρείται ως ασθένεια. Η έμμηνος ρύση είναι μια φυσιολογική διαδικασία του γυναικείου σώματος που ξεκινά στην εφηβεία και διαρκεί μέχρι την εμμηνόπαυση (είναι μαζί μας ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να έχεις πιστούς φίλους για τόσα πολλά χρόνια αντί εχθρούς). Πολύ συχνά, τα κορίτσια μεγαλώνουν με ντροπή γι’ αυτό που  φυσιολογικά συμβαίνει στο σώμα τους και στιγματίζονται, ιδιαίτερα όταν τους συμβαίνει για πρώτη φορά και δη στο σχολικό περιβάλλον είτε από συμμαθητές και συμμαθήτριες είτε από καθηγητές και καθηγήτριες. 

  Η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία (για όλα τα φύλα) οδηγεί πολλές γυναίκες να στιγματίζονται μέχρι το τελικό στάδιο της περιόδου τους, την εμμηνόπαυση. Τα κορίτσια μαθαίνουν για την περίοδο έναν τρόπο που συνδέεται αποκλειστικά με την αναπαραγωγή, την υγιεινή και τη δημιουργία στρες. Με την προσπάθεια ”προστασίας” των κοριτσιών από τυχόν προβλήματα και καταστάσεις που η έμμηνος ρύση προκαλεί στις ζωές τους, τα σχολεία δημιουργούν πιο έντονα προβλήματα καθώς τείνουν να καταστρέφουν  την εικόνα της εαυτής στα κορίτσια, τις αντιλήψεις τους για τους κοινωνικούς τους ρόλους και την ανάπτυξη θετικών στάσεων ως προς τα σώματα και την σεξουαλικότητα τους. 

  Ταυτόχρονα, αυτό πλήττει και τα αγόρια καθώς αδυνατούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στις αδερφές, στις φίλες και στις συμμαθήτριες τους και καθώς ακόμα αποτελεί ένα θέμα ταμπού, ντρέπονται ή και φοβούνται συχνά να ρωτήσουν και απλώς παραμένουν να αναπαράγουν στερεότυπα και αντιλήψεις που προωθούνται στο δημόσιο λόγο και δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα και αντιλήψεις στις γυναίκες για το ίδιο τους το σώμα, για τις αντιδράσεις τους, για τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους (π.χ. για να φωνάζει έχει πάλι περίοδο, οι ορμόνες τις δεν είναι καλά, φέρτης λίγη σοκολάτα να ηρεμήσει κ.ά.).

  Είμαι σίγουρη πως έστω μια φορά, είτε ως θεατής ή ως πρωταγωνίστρια/πρωταγωνιστής έχεις βρεθεί αντιμέτωπη/αντιμέτωπος με την παρακάτω σκηνή είτε στο σχολείο είτε στον εργασιακό σου χώρο: δύο κορίτσια να συνδιαλέγονται και μια καθόλα μυστική δραστηριότητα να λαμβάνει χώρα όπου η μια βάζει πολύ γρήγορα και καταδρομικά μια σερβιέτα στην τσέπη της άλλης με τέτοιο τρόπο σαν να πουλάει παράνομες ουσίες.


 

Photo by Annika Gordon on Unsplash

 

  Την πρώτη φορά που ήρθα αντιμέτωπη με αυτό το σκηνικό, είχα σοκαριστεί καθώς μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που η περίοδος και η έμμηνος ρύση δεν ήταν ταμπού αλλά λόγος εορτασμού και χαράς! Η εμμηνόρροια ήταν ένας δείκτης ότι το σώμα μου λειτουργεί σωστά, ένας δείκτης υγείας και ζωής, ένα ανεξερεύνητο μονοπάτι που ήμουν έτοιμη τώρα να ζήσω, το εναρκτήριο λάκτισμα για τη ζωή μου ως γυναίκα. Δεν βιώνουν όμως όλα τα κορίτσια με αυτόν τον τρόπο την έναρξη της εμμήνου ρύσης και αυτή είναι μια από τις αποτυχίες της κοινωνίας μας καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν χωρίς να γνωρίζουν το ίδιο τους το σώμα, και υιοθετούν μια στάση άρνησης να το γνωρίσουν καλύτερα και να ανακαλύψουν τι είναι καλό για τις ίδιες, την υγεία τους και το φυσικό περιβάλλον που τις περιβάλλει.

gabrielle-rocha-rios-   unsplash

  Κατά μέσο όρο, μια γυναίκα έχει 456 εμμηνορροϊκούς κύκλους στη διάρκεια της ζωής της και χρειάζεται ένα μεγάλο αριθμό προμηθειών για προϊόντα γυναικείας υγιεινής και οικονομικούς πόρους για να τα αποκτήσει, κάθε χρόνο. Η ιστορία της εξέλιξης των προϊόντων γυναικείας υγιεινής είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και δίνει πολλές πληροφορίες για τα διάφορα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά, την τιμή τους και τον αντίκτυπό τους στην υγεία των γυναικών και το περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο που μάχονται ενάντια στον “ροζ φόρο“ (”pink tax”), προκειμένου να καταστήσουν τα προϊόντα της εμμήνου ρύσεως προσιτά, οικονομικά και διαθέσιμα για τις γυναίκες από λιγότερο προνομιούχες οικογένειες σε όλο τον κόσμο. 

  Μια εξαιρετική πρωτοβουλία είναι το Pad Project που στοχεύει να αλλάξει την αφήγηση των κοριτσιών που υποτιμούνται λόγω της περιόδου τους, με την παροχή εργαλείων για την καταπολέμηση στίγματος γύρω από την εμμηνόρροια. Ένας από τους στόχους του πρότζεκτ ήταν η παραγωγή του ντοκιμαντέρ “Period.End of Sentence” που ως στόχο έχει να εμπνεύσει ανθρώπους σε κάθε μέρος του πλανήτη να σκέφτονται  σφαιρικά και πέρα από τα σύνορα της χώρας τους  και να αναγνωρίζουν το αντίκτυπο που οι νέες γυναίκες μπορούν να έχουν στον κόσμο. Είναι διαθέσιμο στο Netflix! Μην το χάσετε!

https://thepadproject.org/period-end-of-sentence/

  Τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής έχουν πολύ μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα. Παίρνοντας ως παράδειγμα μια γυναίκα στην Αμερική που η έμμηνος ρύση της διαρκεί για 38 χρόνια –μια χρονική περίοδος στην οποία αναμένεται να παράγει συνολικά 2 τόνους απορριμμάτων! Κατά τη διάρκεια των γόνιμων χρόνων, τα απορρίμματα που σχετίζονται με την περίοδο αποτελούν περίπου το 0,5% του ατομικού μας χώρου υγειονομικής ταφής (individual landfill load). Αυτό μπορεί να περιέχει σερβιέτες, ταμπόν, εφαρμοστές ταμπόν κ.ά. Εκτός από τη σημασία της γυναικείας υγιεινής, πρέπει να λάβουμε υπόψη και το αντίκτυπο των επιλογών μας στον πλανήτη και να επαναπροσδιορίζουμε την σχέση με την εαυτή μας. Σήμερα, κλείνω 2 μισή χρόνια που χρησιμοποιώ αποκλειστικά κυπελάκι περιόδου

  Η διακοπή χρήσης συμβατικών προϊόντων υγιεινής και η αλλαγή σε κυπελάκι περιόδου, ήταν μια μακρά διαδικασία για μένα καθώς βρέθηκα αντιμέτωπη με μια τρομερή άρνηση από τις γυναίκες του κοινωνικού μου περιγύρου, καθώς οι ίδιες φοβόταν για τις εαυτές τους για να χρησιμοποιήσουν το κυπελάκι. Πέρασα ατελείωτες ώρες συζητήσεων με γυναίκες που ήδη το χρησιμοποιούσαν (πολλά ευχαριστώ και διαδικτυακές αγκαλιές σας στέλνω!), ξεκίνησα ένα σύστημα αποταμίευσης για κάποιους μήνες (έτσι ώστε να μη νιώθω πως σπαταλάω τα χρήματα μου για κάτι άχρηστο) και επιτέλους έφτασε στα χέρια μου! Θα μπορούσα να πω πως το κυπελάκι περιόδου ήταν και είναι μια από τις πιο σημαντικές αγορές που έχω κάνει στη ζωή μου και ακόμα και σήμερα με κάνει να νιώθω χαρούμενη και περήφανη για μένα!

  Τα κυπελάκια περιόδου δεν χρειάζονται να αλλάζουν τόσο συχνά όσο οι σερβιέτες και τα ταμπόν, δεν προκαλεί διαρροές αν τοποθετηθεί σωστά και επιτρέπει την σωματική άσκηση, χωρίς ανεπιθύμητα αισθήματα κατά την άσκηση.  Επίσης, αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία, πως η χρήση του μου έχει μειώσει τις κράμπες και τους πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν έχεις παρόμοια εμπειρία, ενημέρωσέ μας! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μοιραζόμαστε τη χαρά των μη επώδυνων περιόδων μας! 

  Τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα μπορεί να κοστίζουν λίγο περισσότερο στην πρώτη αγορά, αλλά για διάστημα 5 ετών, τα χρήματα που αποταμιεύονται, είναι τα διπλάσια από το αρχικό κόστος. Επίσης, είναι πιο διαθέσιμα και προσβάσιμα καθώς δεν χρειάζεται να αντικαθίστανται με την ίδια συχνότητα όπως οι σερβιέτες και τα ταμπόν. Αν υπολογίσεις το χρηματικό και περιβαλλοντικό κόστος των προϊόντων μιας χρήσης, θα μείνεις έκπληκτη / έκπληκτος με τα αποτελέσματα!

  Το κυπελάκι προϋποθέτει κάποιο επίπεδο εμπιστοσύνης και καλής σχέσης με τον κόλπο. Αν η σχέση με τον κόλπο σας είναι σε πρώιμο στάδιο, υπάρχουν άλλες επιλογές που σέβονται το περιβάλλον αλλά και την τσέπη σας όπως επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες σερβιέτες και εσώρουχα περιόδου. Στην ιστοσελίδα του Naked Label  μπορείτε να βρείτε προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το οικολογικό σας αποτύπωμα και να είστε προστατευμένες κατά τη διάρκεια αυτών των ιερών μερών του μήνα. Επίσης, τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα γυναικείας υγιεινής είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε σε έναν άνθρωπο που αγαπάτε σε συνδυασμό με μια εφαρμογή που παρακολουθεί τους εμμηνορροϊκούς κύκλους (ξέρατε ότι οι αυτές οι εφαρμογές είναι ουδέτερες ως προς το φύλο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τρανς άνδρες;).

  Τα εμμηνορροϊκά προϊόντα είναι βασικά πράγματα που χρειαζόμαστε για τη διαχείριση της υγείας και της παραγωγικότητάς μας και πρέπει να είναι προσβάσιμα, προσιτά για όλες τις γυναίκες καθώς και φιλικά προς το περιβάλλον. ”Είναι ζήτημα ισότητας μπάνιου, έχουμε τις περιόδους μας είτε το θέλουμε είτε όχι” (it’s a matter of bathroom equality, we have our periods whether we want to or not”, λέει η Nancy Kramer, η ιδρύτρια της εθνικής πρωτοβουλίας  Free the Tampons που στοχεύει στο να κάνει τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής δωρεάν και προσβάσιμα σε όλα τα μπάνια.

  Στις 25 Μαρτίου, μπορείτε να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε στη διαδικτυακή συζήτηση Fertility Awareness Circle. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ .

 Βρείτε το αυθεντικό άρθρο στα αγγλικά εδώ. 

  Αν ψάχνετε τρόπους για να ζείτε έναν πιο πράσινο και βιώσιμο τρόπο ζωής, τρόπους για να μειώσετε τα απορρίμματα σας, να έρθετε πιο κοντά και να γνωρίζετε τον εαυτό την εαυτή σας και τη φύση ή να εξασκήσετε τη συνειδητότητα σας μέσα από τα αγαθά που κατέχετε, μπορείτε να  επωφεληθείτε από τις υπηρεσίες συμβουλευτικής του binfree είτε κλείνοντας ηλεκτρονικά το ραντεβού σας εδώ είτε επικοινωνώντας μέσω email

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες προσφέρονται στα ελληνικά και στα αγγλικά.

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: