Hello Stalkers,

έφτασε η μεγάλη στιγμή που τα μικρά μας πηγαίνουν σχολείο. Και φυσικά κάθε αρχή και δύσκολη. Όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για εμάς. Η αλήθεια είναι ότι και εμείς οι μαμάδες θέλουμε το χρόνο μας για να βρούμε τα πατήματά μας.

Αυτό το άρθρο λοιπόν το ετοίμασα την πρώτη εβδομάδα του σχολείου. Ο Άκης ξεκίνησε στην Α' Δημοτικού και πρέπει να σας πω ότι μου φαίνεται κάπως περίεργο. Όχι το ότι το παιδί μου μεγαλώνει. Αλλά το γεγονός ότι έχουμε μπει σε μία φάση κατά την οποία οφείλω να κάνω το γιο μου να πατήσει στα πόδια του και να είναι ''ανεξάρτητος''. Αυτό βέβαια θα το συζητήσουμε σε ένα επόμενο άρθρο.

 Το θέμα μας σήμερα λοιπόν είναι το πώς μπορούμε να έχουμε μία ομαλή επιστροφή στο σχολείο, και τα παιδιά, αλλά και οι μαμάδες. Σας παραθέτω 7+1 tips τα οποία με βοήθησαν πέρυσι και ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα κι εσάς, φέτος, αλλά και κάθε χρόνο.



Photo by Chris Hardy on Unsplash

 1.Οργανώστε το χρόνο σας όσο καλύτερα μπορείτε.

  Το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι να φτιάξετε ένα πρόγραμμα. Προσωπικά με βοηθάει να έχω ένα πλάνο για το μήνα που έρχεται. Φυσικά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι θα υπάρξουν μέρες στις οποίες δεν θα βγει το πρόγραμμα ακριβώς όπως το έχετε σχεδιάσει. Γι' αυτό προσπαθήστε να φτιάξετε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, το οποίο να μην ξεφεύγει πολύ από την κλασσική σας μέρα. Πολύ βοηθητικό είναι να εκτυπώσετε κάποιο πρόγραμμα από το διαδίκτυο ή να χρησιμοποιείτε έναν λευκό πίνακα. 

2.Καθιερώστε μία σωστή βραδινή ρουτίνα.

  Να ξέρετε ότι αν τηρηθεί όπως πρέπει, θα σας βοηθήσει να έχετε και μία οργανωμένη πρωινή ρουτίνα. Η σωστή ώρα ύπνου το βράδυ και η προετοιμασία των ρούχων, της τσάντας κτλ. είναι τα κατάλληλα εργαλεία για να το καταφέρετε. Στο κομμάτι της βραδινής ρουτίνας πρέπει να σας πω ότι η αγαπημένη μου στιγμή είναι όταν διαβάζουμε παραμύθι και κάνουμε ανασκόπηση της ημέρας.  

3.Περιορίστε το χρόνο μπροστά σε οθόνες.

  Αν είστε από τις μαμάδες που έχετε τον απόλυτο έλεγχο σε αυτό το κομμάτι σας συγχαίρω. Αν είστε από τις μαμάδες που προσπαθούν να κρατούν μία ισορροπία καθημερινά, σας συγχαίρω κι εσάς. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα παιδιά δεν είναι ρομπότ, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Και μην ξεχνάτε ότι για να μπορούμε να περιορίσουμε το χρόνο σε οθόνες και ηλεκτρονικά παιχνίδια, θα πρέπει πρώτα εμείς να είμαστε πειθαρχημένες σε αυτό. Δεν μπορεί το παιδί να μας βλέπει όλη μέρα με το κινητό στο χέρι και να έχουμε την απαίτηση να μην αναζητά να δει τηλεόραση. Οφείλουμε να δίνουμε εμείς πρώτα το καλό παράδειγμα. 

4.Συζητήστε με το παιδί για το πώς περνάει τη μέρα του στο σχολείο.

  Για μένα η καλύτερη ώρα είναι το βράδυ αφού διαβάσουμε το παραμύθι μας. Έχουμε ησυχία και μπορώ κι εγώ να είμαι 100% αφοσιωμένη στη συζήτησή μας. Έτσι μπορώ να παρατηρήσω τις λεπτομέρειες που καμιά φορά ξεφεύγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. 



unsplash.com/@thefoxicon

5.Φροντίστε για τη διατροφή των παιδιών.

  Στο κομμάτι της διατροφής εντάξτε( πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας) κάποιες βιταμίνες, σίδηρο, μουρουνέλαιο κτλ ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού. Και βέβαια προσπαθήστε να έχετε ένα θρεπτικό μενού το οποίο να προσφέρει όλα τα καλά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά για να είναι υγιή και να έχουν την απαραίτητη ενέργεια. Ξέρετε, αυτή την ενέργεια που τα κάνει να σου δηλώνουν στη 1 τη νύχτα ότι δεν θα κοιμηθείτε ποτέ. Για όλα τα φταίει η ζάχαρη παιδιά.

6.Εξωσχολικές δραστηριότητες.

  Όπως και οι μεγάλοι έτσι και τα παιδιά έχουν ανάγκη από διασκέδαση και δραστηριότητες οι οποίες τα κάνουν να εκτονώνονται. Το επιπλέον θετικό είναι ότι κοινωνικοποιούνται και αναπτύσσουν δεξιότητες. Εμείς πρώτη χρονιά φέτος γράψαμε τον Άκη στο ποδόσφαιρο και δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο έντονη ήταν η χαρά του την πρώτη μέρα της προπόνησης. 

7.Δημιουργήστε ενθουσιασμό εσείς η ίδια στο παιδί.

  Φέτος είμαστε στη φάση του' 'δε μου αρέσει το σχολείο''. Πόσες φορές το έχετε ακούσει αυτό? Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πω από προσωπική πείρα, ότι δεν βοηθά καθόλου το να αντιδράσουμε με το  ''τί λες? Το σχολείο είναι πολύ ωραίο''. Προσπαθήστε να τονίζετε τα καλά του σχολείου και το τί θα αποκομίσει το παιδί πηγαίνοντας με χαρά. Πχ τους νέους φίλους που θα κάνει, τις γιορτές που θα ακολουθήσουν, κάποια χειροτεχνία που θα κάνουν, το γεγονός ότι θα μπορούν να διαβάζουν μόνα τους τους υπότιτλους στα αγαπημένα τους παιδικά(για τα παιδάκια της α δημοτικού). Έτσι θα επικεντρώνεται στα καλά που έχει να του προσφέρει το σχολείο. Φυσικά αυτό θέλει συνεχή και σταθερή προσπάθεια. 

8.Διαμορφώστε έναν χώρο διαβάσματος χωρίς περισπασμούς.

  Ακούγεται δύσκολο, αλλά στην ουσία δεν είναι. Για παράδειγμα στη δική μας περίπτωση άδειασα το γραφείο του Άκη ακόμα και από τις ξυλομπογιές και τους μαρκαδόρους. Έτσι δεν αποσπάται η προσοχή του και δεν έχει ένα σωρό πράγματα να πειράζει. Δε λέω πως δεν ξεχνιέται, αλλά είναι ελεγχόμενο και μέχρι στιγμής πηγαίνει καλά.

  Όπως και να 'χει πρέπει να θυμάστε κάθε στιγμή, ότι έχουμε υπάρξει κι εμείς παιδιά. Και σίγουρα θυμάστε τη λαχτάρα και την αγωνία που κατακλύζει την καρδιά ενός παιδιού και μόνο η σκέψη ενός νέου παιχνιδιού, μιας βόλτας, ενός παγωτού. 

Και να σας πω και κάτι? Να μείνετε πάντα παιδιά. Μην εγκαταλείψετε το παιδί μέσα σας. Είναι συμβουλή του αγαπημένου μου μπαμπά που μας έφυγε νωρίς. Και ήταν ίσως η πιο πολύτιμη συμβουλή του. 

  Προσωπικά αυτό που έχω μάθει ως τώρα σαν μαμά ενός 6χρονου, είναι ότι οτιδήποτε κάνουμε για τους μικρούς μας θησαυρούς πρέπει να γίνεται με αγάπη.




ΧΟ ΧΟ,

Mama Stalker






Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: