Hello Stalkers,
 
Με τα προβλήματα να αυξάνονται όσο προχωράνε τα χρόνια, είτε σε παγκόσμιο είτε σε προσωπικό επίπεδο, παρατηρούμε πως οι ψυχικές ασθένειες όλο και εμφανίζονται περισσότερο και πιο κοντά μας από ποτέ. 
Έτσι, είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτή τη μέρα και να κάνουμε αυτό που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως: να ευαισθητοποιηθούμε αλλά και να γνωρίσουμε περισσότερο τις ψυχικές διαταραχές αλλά και πως μπορούμε να βοηθηθούμε αλλά και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους γύρω μας.
 
Γιατί η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. 
 
Η ψυχική μας υγεία λοιπόν, επηρεάζεται από κοινωνικούς, ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες. Έτσι η κληρονομικότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, ενώ οι περίοδοι με αρκετό stress, ένας χωρισμός, μια απώλεια ή και οι εργασιακές και οι οικονομικές δυσκολίες, ενεργοποιούν συχνά ψυχικές διαταραχές. 
 
Επιπλέον, είναι αρκετά σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι 60% των ψυχικών διαταραχών εμφανίζονται στην εφηβεία αλλά είτε δε δίνουμε την ανάλογη προσοχή, είτε παρατηρείται άρνηση προς το πρόβλημα. 
 
Για αυτό, αν νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά σε εσένα ή σε κάποιο κοντινό σου πρόσωπο, είναι σημαντική η προσέγγιση και η επικοινωνία είτε με κάποιο ψυχολόγο, είτε με ψυχίατρο ώστε να αντιμετωπιστεί όσο πιο εύκολα και ανώδυνα γίνεται. Πρέπει να σταματήσει να υπάρχει taboo γύρω από το θέμα αυτό και να πάψουμε να ντρεπόμαστε να πούμε πως κάνουμε ψυχοθεραπεία.
 
Αν αγαπάς τον εαυτό σου και θέλεις να τον φροντίζεις όπως αυτό είναι το σωστό, πρέπει να γνωρίζεις πως μέσω του ψυχολόγου γνωρίζεις εσένα βαθύτερα, βρίσκεις τρόπους να λύνεις θέματα που πριν δε μπορούσες, και βελτιώνεις την ψυχική σου υγεία αποβάλλοντας ψυχικά τραύματα- γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει χρειαστεί στη ζωή του έστω λίγη ψυχοθεραπεία.
 
Πέρα όμως από την βοήθεια ειδικών, έχει παρατηρηθεί σε μελέτες πως αν δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να νιώσει θετικά συναισθήματα έστω και για λίγο, βελτιώνεις την ψυχική σου υγεία. 
 
Παρακάτω σου συγκεντρώσαμε 5 τρόπους να το κάνεις:
 
1. Μίλησε για το πως νιώθεις. Είτε είναι η μαμά σου, η αδερφή σου ή η κολλητή σου, βρες τον άνθρωπο που είναι ο καλύτερος listener και πες πως νιώθεις για να το ακούσεις κι εσύ η ίδια. 
 
2. Δραστηριοποιήσου. Έρευνες έχουν δείξει πως 15 λεπτά το λιγότερο καθημερινή γυμναστική απελευθερώνει ορμόνες ευτυχίας στο σώμα μας και βελτιώνεται η διάθεση μας. Άρα βρες το είδος που σου αρέσει και ξεκίνα.
 
3. Κοιμήσου αρκετά. Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε καλά ποιοτικά αλλά και ποσοτικά, με μέσο όρο τις 8 ώρες. Επιπλέον,  καλό είναι να έχουμε στάνταρ ώρες που κοιμόμαστε και να μη προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το Σαββατοκύριακο γιατί εν τέλει κάνουμε μεγαλύτερη ζημιά. 
 
4. Βγες στον ήλιο. Η βιταμίνη D είναι από τις πιο σημαντικές και ειδικά τον χειμώνα μας λείπει. Όμως επηρεάζει την ψυχική μας υγεία και διάθεση για αυτό και πρέπει να προσπαθούμε να καθόμαστε έστω 15 λεπτά τις ηλιόλουστες μέρες έξω, ώστε να την απορροφούμε. Εξάλλου, η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες ηλιόλουστες μέρες τον χρόνο, να μη το εκμεταλλευθούμε;
 
5. Δοκίμασε πρακτικές χαλάρωσης. Σε άλλους αποδίδει η yoga, σε άλλους ο διαλογισμός, ή απλά ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο, το κινητό κλειστό και μια ωραία ατμόσφαιρα στο σπίτι για να ηρεμήσουν, αλλά σημασία έχει να το πετύχεις. 
 
Ενημερώσου και ευαισθητοποίησου, ώστε να γνωρίζεις και να μην έχεις ύφος απορίας ή φόβου κάθε φορά που ακούς όρους όπως διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, ΔΕΠΥ, ή βουλιμία. 
Γιατί είναι ωραίο να μιλάμε και για γυναικεία mini φορέματα, παντελόνια, παπούτσια και τσάντες, αλλά πρέπει να ενημερωνόμαστε και για άλλα βαθύτερα θέματα, γιατί είμαστε άνθρωποι πάνω από όλα και μέλη μιας κοινωνίας.
 
XOXO,
Life Stalkers
 
 
 
 
 
 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: